top of page

SIT: "VI BRENNER FOR STUDENTENES TRIVSEL, HELSE OG MESTRING"

SiT tilbyr en rekke helsetjenester til studenter og har et tilbud som blant annet inkluderer helsesøstre, psykologer, helsestasjon og mestringskurs. For å få et bredere perspektiv på hvilke tilbud studenter har gjennom SiT i forhold til stress og diett, tok vi kontakt med SiT Råd. Vi var heldige å få intervju med Monica Brun Løkkeberg og Marianne Ingeborg Karlsen. De arbeider begge i SiT, som henholdsvis helsesøster og avdelingsleder i SiT Råd.

 

Kurstilbudet SiT har inkluderer Stressmestring, Passe Sunn, Mindfulness og Ensom?. De mest populære kursene er Stressmestring og Mindfulness. Marianne og Monica forteller at dette er de to kursene som først fyller seg opp, og at de har hatt jevn pågang i flere år. Det har også blitt satt opp ekstra kurs for å møte etterspørselen fra studentene selv.

 

Hensikten til kurset Stressmestring er å informere studentene om hva stress er og tegn på stress, samt å gjøre studentene mer bevisst på hvordan de kan håndtere stress. Målet med kurset er å normalisere stress. Dette oppnås delvis gjennom en teoretisk del, men det gis også konkrete oppgaver til studentene. Oppgavene utføres av studentene og skal hjelpe å håndtere stress. Teoridelen går ut på å forklare hva stress er biologisk og at stress faktisk også er noe fysisk. Monica forteller at det å erkjenne at stresset ikke er psykisk, men også fysisk, kan være viktig for å akseptere stresset. Kurset handler videre om å vende tankene positivt og være oppmerksom på at stresset også kan være nyttig for å prestere.

 

Mindfulness er et kurs som har som formål å bli mer tilstede i øyeblikket. Dette er et relativt nytt kurs, men det har vist seg å være veldig populært blant studentene. Mindfulness handler om “oppmerksomt nærvær”. Flere av prinsippene i mindfullnesskurset går igjen i stressmestringskurset. Ofte kan mange studenter ha en tendens til å tenke for mye på hendelser som allerede har skjedd, eller hendelser som skal skje, og ikke legge nok oppmerksomhet på øyeblikket. Marianne påpeker at det ofte kan være positivt å se seg selv med et kritisk blikk i retroperspektiv for å lære av det, men man kan ikke bli for selvkritisk. Etter kursene får alle tilbud om individuell samtale, og eventuell videre oppfølging.

 

Kursene avholdes på flere campus, og de påmeldte kommer fra ulike studieretninger og campuser. Marianne og Monica forteller at det er flest jenter som deltar på kursene, spesielt de som omhandler stressmestring. Andelen gutter som deltar varierer en god del fra kurs til kurs, men generelt utgjør de altså mindretallet. Kurset Passe sunt har typisk flere gutter påmeldt enn mange av de andre kursene. I løpet av en kveld lærer de påmeldte på dette kurset enkle tips til hvordan man kan lage enkel mat som også er tilpasset et studentbudsjett. Kurset avsluttes alltid med matlaging for alle kursdeltakerne, noe som Monica forteller at bruker å være veldig sosialt.

 

Hensikten med kursene - kort oppsummert

Stressmestring:

1)    Gi studentene en mulighet til å møte andre i samme situasjon

2)    Alminneliggjøre stress - og poengtere at stress må aksepteres

3)    Presentere stress som en fysisk reaksjon

4)    Gi studentene gode verktøy og tilnærminger til håndtering av stress

5)    Sette av tid til tanker og kognitive metoder

 

Passe sunn:

1)    Gjøre sunn matlaging enkelt

2)    Presentere teori om hvilken mat som er essensiell i optimalisering av hjernen

3)    Økonomiske valg i matveien

4)    Sosial sammenkomst med felles matlagingsdel

 

SiT tilbyr også kurs for de internasjonale studentene. I tillegg til at de kjører kursene “Ta ordet” (Speak up), “Stressmestring” (Stress Management) og “Mindfulness” på engelsk, har de også et kurs som er spesielt rettet mot utvekslingsstudentene. Dette kurset heter “Surviving the Norwegian Winter” og tar for seg praktiske tips til hvordan man kan møte utfordringer knyttet til den lange, kalde vinteren i Trondheim.

 

Ca. hvert fjerde år utføres en studentundersøkelse med den hensikt å kartlegge studenters helse og trivsel. Disse studentundersøkelsene er sentrale i optimaliseringen av kurstilbudet på campus. Eksempelvis deltok 10 studentsamskipnader på undersøkelsen “SHoT” i 2014, der norske heltidsstudenter under 35 år fylte ut et spørreskjema om trivsel og helse. Resultatene fra undersøkelsen viste at hele 19% av studentene rapporterte om alvorlige psykiske symptomplager (Side 5, SHoT). Som reaksjon på dette innførte SiT fra og med høsten 2017 kurset “Ensom?”. Hensikten med dette kurset er å lære deltakerne hva ensomhet er, samt presentere ulike strategier og metoder for å komme seg ut av ensomheten.

 

Marianne og Monica vektlegger at hensikten til SiT Råd er å være tilstede for studentene. “Vi brenner for studentenes trivsel, helse og mestring”, poengterer de. Arbeidet SiT Råd gjør er variert og omfatter i tillegg til kurs og samtaler på tomannshånd også fasilitering i linjeforeninger og helsesøstertjenester.

 

Link: https://www.sit.no/kurs/mestringskurs

bottom of page