top of page

FØLELSEN AV SULT

Vi har nok alle en eller annen gang følt på sulten, men hva er det som egentlig skjer i kroppen når vi er sulten? Følelsen av sult er noe vi får når glukosenivået i blodet reduseres kraftig. Nervecellene i mellomhjernen registrer at glukosenivået har redusert kraftig. Storhjernen får signaler fra mellomhjernen, og sender nye signaler som fører til at vi føler oss sultne. For å redusere denne følelsen må vi få inntak av glukose (sukker), og dette får vi gjennom maten vi spiser.

Hormonene ghrelin og leptin er de to viktigste hormonene som er med på å regulere følelsen av sult.

Ghrelin er et proteinhormon, og er appetittstimulerende. Ghrelin frigjøres i magesekken og øker veksthomoner fra hypofysen. Vanligvis er mengden ghrelin i blodet før et måltid høyere og minker etter et måltid.

Leptin er et hormon som er appetittreduserende og produseres i fettvev. Høyere nivåer får oss til å spise mindre, bevege oss mer og øker stoffskiftet i kroppen.

Når vi er sulten kan vi ofte ty til raske karbohydrater, med høye sukkerinnhold. Dette er kanskje bra for å få opp blodsukkeret raskt, men vil ikke vare lenge. Om blodsukkeret er veldig lavt, anbefales det å spise noe med høyt sukkerinnhold først og innta langvarige karbohydrater rett etter. Da får du både opp blodsukkeret kjapt og den vil være stabil over lengre tid.

Mat som kjapt forebygger sultfølelsen er egg, artisjokk, havre, poteter, kveite, østers, rooibos te, røde epler og eplesider eddik. Disse matvarene forebygger sultfølelsen over lengre tid.

Referanser:

* Hauge, Anton. (2014, 29. oktober). Sult. I Store medisinske leksikon. Hentet 14. april 2018 fra https://sml.snl.no/sult.

* Berg, Jens Petter. (2009, 13. februar). Ghrelin. I Store medisinske leksikon. Hentet 14. april 2018 fra https://sml.snl.no/ghrelin.

* Hauge, Anton. (2018, 20. februar). Leptin. I Store medisinske leksikon. Hentet 14. april 2018 fra https://sml.snl.no/leptin.

bottom of page